Žďárské pašije v Praze

...

Ve středu 16. dubna 2014 proběhla v historii žďárských pašijí událost výjimečná a ojedinělá. Na pozvání pana kardinála Dominika Duky jsme sehráli přímo v Praze v areálu Pražského hradu část pašijových her a to konkrétně křížovou cestu

Tato akce se konala jako doprovod vernisáže výstavy dlouho opomíjeného sochaře a básníka Bohuslava Reynka.

Vše začalo v Katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava, kde jsme navázali na duchovní program. Průvod křížové cesty se odtud vydal směrem k Bazilice sv. Jiří a dále pokračoval po Starých zámeckých schodech až na Klárov k Valdštejnské jízdárně, kde vše vrcholilo. Kromě Krista nesl část cesty kříž i sám pan kardinál, nebo i Mons. Tomáš Holub - Generální sekretář České biskupské konference a další. Naše vystoupení mělo po počátečních obavách, protože jsme byli v takovéto situaci poprvé a ani nebylo kdy se na ni připravit, velmi kladný ohlas mezi diváky, včetně pana kardinála. Atmosféra byla prostě neopakovatelná a nahrávalo jí i velmi příjemné počasí. Několika slovy - byla to směs různých lidí - nás aktérů, zvědavců, přihlížejicích i kolemjdoucích - všichni tento neopakovatelný kolorit vytvořili. 

Já to slovy tak dobře vylíčit neumím, tak pokud chcete, můžete si prohlédnout fotografie níže, případně i zde odkazované fotogalerie.