Velikonoční pašije se v roce 2006 neuskutečnily

...

Ve čtvrtek 6. 4. 2006 ve večerních hodinách padlo konečné rozhodnutí o osudu letošního ročníku pašijové hry „Co se stalo s Ježíšem?“, která má ve Žďáře nad Sázavou tradici již od roku 1998. Pašijová hra se letos neuskutečnila.

Žďárská farnost sv. Prokopa, která akci zastřešuje, se připravovala na provedení pašijové hry v úterý velikonočního týdne 11. dubna 2006. Uskutečnilo se několik přípravných setkání a organizační tým zajistil veškeré vnitřní podmínky pro uskutečnění této tradiční akce, kterou v letech minulých hrálo na 200 farníků. Vnější podmínky, které vlastní akci významně ovlivňují, protože se koná pod širým nebem, jsou letos však velmi nepříznivé. Dlouhá a tvrdá zima se podepsala zásadním způsobem na kvalitě terénu, na kterém leží místy ještě silná zledovatělá vrstva sněhu.

Na čtvrteční večer byla svolána poslední porada organizačního týmu pašijové hry. Po konstruktivní diskuzi a se zvážením všech okolností bylo jednomyslně rozhodnuto, že pašijová hra „Co se stalo s Ježíšem?“ se v letošním roce neuskuteční. Důvodem byla nezpůsobilost terénu, nevhodné technické podmínky a obava o zdraví herců.

Organizátoři akce a samotní herci se omluvili všem, kteří se na žďárskou pašijovou hru těšili. Nebylo však v lidských silách vytvořit podmínky pro uskutečnění této ojedinělé akce. Všichni společně věří, že v příštím roce podmínky pro uskutečnění pašijové hry budou příznivější. Žďárští farníci jsou připraveni v roce 2007 pašijovou hru „Co se stalo s Ježíšem?“ opět hrát a udržet tradici této akce, která si získala jméno daleko za hranicemi města Žďár nad Sázavou.