Do letošní pašijové hry se zapojí i herci z brněnského Petrova

...

Začátkem března opět po roce ožily žďárské libušínské kopečky. Každou neděli odpoledne na nich můžeme spatřit hemžící se dav lidí. Ten tvoří farníci římskokatolických farností ze Žďáru nebo blízkého okolí, věřící z jiných církví nebo zájemci z řad veřejnosti.

Letos k nim přibydou ještě další herci z Římskokatolické farnosti u katedrály sv. Petra a Pavla v Brně, kterou spravuje farář P. Pavel Šenkyřík. „V lednu nás oslovili farníci z Brna s nápadem, abychom naši pašijovou hru uskutečnili přímo na brněnském Petrově. To však není pro náročnou stavbu kulis a jejich převoz reálné. Proto jsme jim nabídli, aby se pašijí zúčastnili osobně mezi našimi herci. Brněnští nabídku přijali, což nás potěšilo, “ vysvětluje P. Mgr. Blažej Hejtmánek, farář Římskokatolické farnosti Žďár nad Sázavou-I.

Samotný pašijový příběh Ježíše Krista a jeho posledních dní bude možné prožít, jak se již stalo zvykem, přímo ve Svatém týdnu, a to v úterý 26. března na libušínských kopcích. Představení se uskuteční po setmění v osm hodin večer. 

Pašijovými hrami od počátku jejich vzniku prošly stovky herců, nejen věřících z našeho regionu. Zúčastnit se jich mohou všichni, kteří chtějí být jejich součástí. 

„Jsme rádi, že hlavní roli opět přijal již v loňském roce osvědčený František Špaček. Stejné zůstává i další herecké obsazení. Změnu jsme byli nuceni udělat pouze v roli Veroniky, která Ježíši podává roušku, a to pro maminkovské povinnosti původní představitelky. V celkovém součtu předpokládáme, že se v letošní Pašijové hře vystřídá na sto devadesát herců,“ uvádí Ing. Miroslav Keller, režisér a jeden z hlavních organizátorů. Samotné sedmdesátiminutové představení pokaždé přiláká tisíce diváků nejen ze Žďáru nad Sázavou, ale i z mnoha koutů České republiky. 

Historie žďárských pašijových her se začala psát už v roce 1998, kdy jejich vznik inicioval tehdejší farář Římskokatolické farnosti Žďár nad Sázavou-I R.D. Ervín Jansa. Již od samého začátku na přípravě představení úzce spolupracovali farníci obou žďárských farností. Jako místo hlavního děje byl vybrán dětský areál na žďárském sídlišti, který svou členitostí odpovídá odehrávajícím se scénám a má i optimální terén pro stavbu kulis. Stejně tak je stanoven pevně i termín představení, a to vždy v úterý před velikonoční nedělí, tedy v úvodu Svatého týdne. 

Pašijová hra se po tyto desítky let uskutečnila až na výjimky každoročně. Zrušena byla pouze v období epidemie COVID-19 nebo z důvodu velmi nevlídného počasí v podobě sněhové vánice. 

„A nyní už nezbývá nic jiného, než se jen modlit, aby k nám byl závěr března shovívavý a my mohli naše pašije zrealizovat bez deště, mrazu nebo jiných nepříznivých vlivů,“ přeje závěrem všem hercům a divákům Miroslav Keller.

 

Sledujte náš facebook

Nově jsme i na Instagramu: zdarske_pasije 

 

KONTAKT:

Ing. Miroslav Keller - 606 727 293                                              
Mgr. Blažej Hejtmánek -728 370 027

 

Text: Lenka Šustrová – 737 972 108

Foto:  Jiří Přichystal (zkouška z 10. 3. 2024)

 

Fotografie ze zkoušky 3. března 2024

Fotografie ze zkoušky 10. března 2024

 

2zk_pa24_055.jpg

2zk_pa24_064.jpg

2zk_pa24_072.jpg

2zk_pa24_074 - kopie.jpg

 

 

 

Plakát v pdf

Pašije_2024.jpg